Spaarrente overtroeft depositorente

Opmerkelijk nieuws: de hoogste spaarrente in Europa biedt spaarders momenteel meer dan de hoogste depositorente. Wat betekent dat voor de renteverwachting in 2024?

Sparen: stapeltjes munten van klein naar groot met een plantje er op met aan het einde een spaarvarken waar een hand geld in doet
Nieuws
Datum: 16-02-2024

Gewoonlijk krijgt u meer rente op een spaardeposito dan op een gewone spaarrekening. Best logisch omdat het geld op een depositorekening niet vrij opneembaar is en dat op een spaarrekening wel. Daarom is het ook gebruikelijk dat de rente op een spaardeposito oploopt naarmate u het geld langer vastzet.

Tegenovergestelde

Precies het tegenovergestelde is momenteel het geval. Op de best renderende Europese spaarrekening krijgt u nu 4,0% rente, op de best renderende depositorekening 3,9%. Wilt u uw geld langer vastzetten, bijvoorbeeld voor drie of vijf jaar? Dan heeft u nóg minder rendement op uw geld.

Rentedaling

De oorzaak van deze 'omgekeerde wereld' is de verwachting dat de belangrijkste rentes in de loop van 2024 omlaag zullen gaan. Banken sorteren daar nu al op voor. Want stel dat u een bedrag voor langere tijd tegen een flinke rente vastzet. Dan maakt de bank verlies als de percentages dalen.

ECB versus economen

Het zal niet verbazen dat de Europese Centrale Bank een belangrijke rol speelt in deze ontwikkelingen. Toch heeft die gezegd vooralsnog niets aan de rente te veranderen. Toonaangevende economen voorspellen echter dat de rente vanaf komende zomer omlaag zal gaan.

Wat is wijsheid?

Wat u het beste kunt doen met uw spaargeld, is afhankelijk van veel factoren. Wilt u langere tijd verzekerd zijn van een vooraf vastgesteld rendement én heeft u het geld niet op korte termijn nodig? Dan kan een spaardeposito een goede optie zijn. Wilt u altijd over uw geld kunnen beschikken? Dan kunt u het beste sparen op een vrij opneembare spaarrekening.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u eens met een specialist overleggen wat u het beste met uw spaargeld kunt doen? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met u mee.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag